Verslaving aan je smartphone

Stellen dat tieners alsmaar meer afhankelijk worden van hun smartphone, mag intussen gelden als schoolvoorbeeld van ‘een open deur intrappen’. Een nieuwe studie toont aan dat die afhankelijkheid een impact kan hebben op de hersenen van die tieners. Wanneer ze verslaafd zijn aan hun smartphone, lopen tieners een groter gevaar op depressie en angsten.
Onderzoekers van de universiteit van Seoel hebben een onevenwicht ontdekt in de hersenchemie van jongeren die verslaafd zijn aan smartphones en het internet. De wetenschappers namen hersenscans van 19 aan internet of hun smartphone verslaafde tieners en vergeleken die met de scans van 19 ‘gezonde’ controlepersonen. Twaalf van de 19 verslaafden kregen ook negen weken therapie. Daarnaast werden ook tests afgenomen om de graad van verslaving te meten. “Hoe hoger de score, hoe ernstiger de verslaving”, verklaart professor Hyung Suk Seo, auteur van de studie.

Slapeloos en impulsief

Uit de resultaten bleek dat de verslaafde tieners opmerkelijk hogere scores haalden op het vlak van depressie, angsten, slapeloosheid en impulsiviteit dan de controlegroep. De hersenscans onthulden ook afwijkende waarden van de chemische stof die hersensignalen vertraagt en van de chemische stof die ervoor zorgt dat hersencellen elektrisch actiever worden.
Vorige studies hebben aangetoond dat de stof die hersensignalen vertraagt een rol speelt bij ons gezichtsvermogen, onze motorische vaardigheid en het bijsturen van onder meer angsten. De resultaten toonden bij de verslaafde tieners veel hogere waarden van de stof die hersensignalen vertraagt en veel lagere waarden van de stof die ervoor zorgt dat hersencellen actiever worden. Dit wijst erop dat die stoffen nauw verband houden met de verslaving aan de smartphone.

Denken en doen

Na de gedragstherapie bleken de waarden van voornoemde chemische stoffen te normaliseren. In de behandeling werd cognitieve therapie, waarbij de gedachten worden onderzocht, gekoppeld aan gedragstherapie, waarbij de daden worden onderzocht. Deze behandeling deelt een groot probleem op in een aantal kleinere deelproblemen, waarna gewerkt wordt aan het stilleggen van negatieve gedachtenprocessen. Na negen wekelijkse therapiesessies bleken de hersenwaarden te normaliseren.

Leave a reply